Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała także do Polski. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do posiłków nie jest zanadto rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do jakich dań.
Wino włoskie
Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najodpowiedniej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić także z winem różowym.
bag in box
Z którym winem podawać dania rybne?
Stara norma powiada, iż do ryb najlepiej pasuje wino białe. Należałoby jednak pamiętać, iż nie jest to bezwzględna norma. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wkracza tylko wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana lub z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.