Smaczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w Polsce najpopularniejszy typ gastronomii. Kochamy włoskie jedzenie gdyż jest pyszne, sycące oraz ładnie wygląda na talerzu. Bez wątpienia najczęściej wybieramy takie dania jak pasty. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską goście smakują mniej znane dania – tortellini, polentę czy włoskie zupy minestrone.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji należy przyjrzeć się kilku istotnym cechom: jak wiele półproduktów naprawdę jest sprowadzanych z Włoch, czy w menu znajdują się też mniej popularne włoskie dania, czy karta win, oferuje klasyczne włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża wielość smaków oraz potrawy z wielu miejsc kraju. Dobra włoska restauracja wprowadzi prawdziwie włoski klimat.
Włoska kuchnia jest prosta, co nie zmienia faktu, że że nie jest dobra Z pewnością można stwierdzić, że jest to wspaniała kuchnia z Europy .
Aromatyczne wina z Włoch
Żadna szanująca się restauracja włoska, która pretenduje do tytułu bycia ekskluzywnym miejscem na gastronomicznej mapie regionu, nie może zapominać wina. Posiłek na włoską modę koniecznie powinien zawierać również aperitiff. Odrobina alkoholu to we Włoszech standard. Dobra restauracja włoska w Krakowie Najbardziej znane wina włoskie to toskańskie vin santo, lombardyjskie franciacorta a także marsala z Sycylii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście chce być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, musi mieć szeroką kartę win.
Klasyczna włoska restauracja
Chcąc zrozumieć indywidualność kuchni włoskiej bez wątpienia warto odwiedzić restaurację, która jest w stanie przygotować nie jedynie pasty i pizzę.
Zobacz film