włoska restauracja bez glutenu w Krakowie

Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Wśród licznych alternatyw, jakie daje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, kolorów i spora dawka składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie przyprawy

Naszym rodakom kuchnia włoska, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Tymczasem włoska kuchnia to również takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.

Popularne włoskie jedzenie

Makarony to podstawa kuchni włoskiej. Włosi gotują pasty w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dodać do tej potrawy. Dobra restauracja włoska Kraków Owoce morza, dodatki mięsne oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony nie są w stanie się znudzić.

Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.

Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też lasagne, gnocchi, ravioli oraz szeroki wybór słodyczy – np. granita czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film